ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΠΜΣ): «ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

MSc: «NEUROSCIENCE AND NEURODEGENERATION »

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

σε συνεργασία με

το ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ &

το ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Θεσσαλονίκης

του ΑΠΘ

Τίτλος Σπουδών

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα» (τίτλος στην Αγγλική: MSc-Neuroscience and Neurodegenaration), το οποίο κατατίθεται προς έγκριση από το Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σχεδιάστηκε από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής, σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Θεσσαλονίκης) του ΑΠΘ και πρόκειται να λειτουργήσει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και για μία πενταετία, με επισπεύδον Τμήμα, το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ. Το πρόγραμμα προβλέπεται να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και για τα επόμενα πέντε (5) έτη. Η λειτουργία του μπορεί να παραταθεί με κοινό αίτημα όλων των συμμετεχόντων φορέων, μετά από αξιολόγηση.

Γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ

Το γνωστικό αντικείμενο του προτεινόμενου ΔΠΜΣ, είναι η σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση σε θέματα μελέτης των νοητικών, συμπεριφορικών και θυμικών-συναισθηματικών διαταραχών όπως αυτές εκδηλώνονται στην εργασία, στο οικογενειακό περιβάλλον, την καθημερινή ζωή του πάσχοντα αλλά και του περιθάλποντά του. Επιπλέον, θα μελετώνται οι δυναμικές αλλαγές, τόσο οι νοητικές όσο και οι συμπεριφορικές διεργασίες, κατά την γήρανση, υγιή και παθολογική. Τέλος, θα αναλύονται θέματα σχετικά με την επιδημιολογία και τους παθογενετικούς μηχανισμούς που πυροδοτούν τις ανωτέρω διαταραχές, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Σκοπός του ΔΠΜΣ

Σκοπός του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης σχετικά με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, καθώς και η προώθηση της έρευνας σχετικά με τη μελέτη και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Πρωτεύοντα στόχο αποτελεί η προετοιμασία των μεταπτυχιακών φοιτητών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων που θα αποκομίσουν από τη φοίτησή τους, με γενικότερο στόχο την ενδυνάμωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων σε σχέση με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και την διαμόρφωση της επαγγελματική τους πορείας.

Ο σχεδιασμός του Προγράμματος ανέκυψε λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης εμφάνισης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων στη σύγχρονη εποχή και της ανακύπτουσας ανάγκης για περαιτέρω έρευνα και επαγγελματική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας. Μέσα από τη διεπιστημονική φύση του προτεινόμενου Προγράμματος επιχειρείται μια συντονισμένη προσέγγιση από το σύνολο των επαγγελματικών υγείας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης της χρόνιας φύσης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Δεξιότητες όπως η μεθοδικότητα, η εξειδίκευση, η επαφή με την ακαδημαϊκή γνώση και την έρευνα, όπως και η επαφή με γνωστικά αντικείμενα ποικίλων επιστημών, θεωρούνται σημείο αιχμής της σύγχρονης επιστημονικής και θεραπευτικής πρακτικής στις νευροεκφυλιστικές νόσους, οι οποίες απαιτούν μια συντονισμένη προσπάθεια από ένα σύνολο επαγγελματιών υγείας.

Βάσει των προαναφερθέντων αναγκών, το εν λόγω ΔΠΜΣ στοχεύει στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής επάρκειας των επιστημόνων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων οι οποίες χαρακτηρίζουν έναν κατηρτισμένο ερευνητή και έναν κατηρτισμένο επαγγελματία, και στην καλλιέργεια επαγγελματιών ικανών να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής, απέναντι στην επερχόμενη αύξηση της εμφάνισης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα.

Βασικοί Στόχοι του ΔΠΜΣ

Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του ΔΠΜΣ είναι η κατοχύρωση υψηλού επιπέδου ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει χαρακτήρα συνεχούς βελτίωσης και αυξανόμενου επιπέδου παροχής πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων και σύγχρονων πρακτικών προκειμένου οι φοιτητές να τις εφαρμόζουν στην κλινική πράξη και την έρευνα. Επιπρόσθετα, μέσω της διεπιστημονικότητας του εν λόγω Προγράμματος προωθείται η συνεργασία των φοιτητών με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς αλλά και δομές της ημεδαπής και αλλοδαπής. Στόχος των παραπάνω είναι η :

Η παροχή εξειδικευμένης γνώσης με στόχο την κατά το δυνατόν αυξημένη επάρκεια των φοιτητών σε θέματα σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, καθώς και την εγκαθίδρυση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στη μελέτη και θεραπευτική αντιμετώπισή τους

Η διαμόρφωση επαγγελματιών οι οποίοι θα δράσουν με επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση στην άσκηση του επαγγέλματός τους και θα καθίστανται ικανοί να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας

Η προαγωγή της συνεχούς και αδιάλειπτης έρευνας σε θέματα διάγνωσης, αιτιοπαθογένειας, επιδημιολογίας, φαρμακευτικής και μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, που στοχεύει στην περαιτέρω κατανόηση των εν λόγω νοσημάτων μέσα από την εκπόνηση υψηλού επιπέδου και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.

Ειδικεύσεις

Το προτεινόμενο ΔΠΜΣ δεν διαχωρίζεται σε ειδικεύσεις (ύπαρξη ενιαίου προγράμματος σπουδών).

Αριθμός των πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί

Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς φοιτητές, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τις δυνατότητες του Προγράμματος. Ο ακριβής αριθμός των εισακτέων καθορίζεται ετησίως από την ΕΔΕ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται, με απόφαση της ΕΔΕ, κατ' ανώτατο οι πέντε (5) ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι με τον τελευταίο επιτυχόντα, ως υπεράριθμοι.

Κατηγορίες πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί

Στο προτεινόμενο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας, Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Νοσηλευτικής καθώς και άλλοι Επιστήμονες Υγείας, όπως ειδικοί Πρόληψης και Θεραπείας Εξαρτημένων ατόμων, Επισκέπτες Υγείας, Εργοθεραπευτές, Ιατρικοί Επισκέπτες, Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, πτυχιούχοι άλλων συναφών Τμημάτων Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι όπως Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής εργασίας, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι , μετά από απόφαση της ΕΔΕ.

Δ. Η χρονική διάρκεια φοίτησης για τη χορήγηση του τίτλου

Περιγραφή του Προγράμματος

Γλώσσα διδασκαλίας και εκπόνησης διπλωματικής εργασίας

Η γλώσσα διδασκαλίας του ΔτΠΜΣ και η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζεται η ελληνική. Σε ειδικές περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα, μετά από απόφαση της ΕΔΕ, η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας να είναι η αγγλική.

Χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ

Το ΔΠΜΣ με τίτλο «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα» είναι εντατικού χαρακτήρα, διαρθρώνεται σε ένα πλήρες ημερολογιακό έτος και πιστώνεται συνολικά με 75 ECTS, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα (συν μία θερινή περίοδο) στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να έχει:

  • παρακολουθήσει και να έχει εξετασθεί επιτυχώς σε οκτώ (8) μαθήματα, τέσσερα στο Α΄ εξάμηνο σπουδών και τέσσερα στο Β΄ εξάμηνο σπουδών
  • συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης
  • εκπονήσει τη διπλωματική του εργασία

Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων θα γίνεται στο Α΄ και Β΄ εξάμηνο σπουδών, ενώ η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης θα γίνεται στο Β΄εξάμηνο, στα αντίστοιχα εξωτερικά Ιατρεία του Γ.Π.Ν.Θ. "ΑΧΕΠΑ", μετά από την έγκριση της διαδικασίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η έναρξη της διπλωματικής εργασίας (ανάληψη θέματος, προετοιμασία-παρουσίαση διαγράμματος μελέτης) γίνεται στο Β΄ εξάμηνο και ολοκληρώνεται (συγγραφή–παρουσίαση) τρεις μήνες μετά τη λήξη του Β΄ εξαμήνου, δηλαδή με τη λήξη ενός πλήρους ημερολογιακού έτους.

Ο παρακάτω Πίνακας παρουσιάζει τις ώρες διδασκαλίας και τις ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες ανά μάθημα και στο σύνολο του προγράμματος. Κάθε ECTS αντιστοιχεί σε 26 ώρες φόρτου εργασίας.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών περιγράφεται παρακάτω:

Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών περιγράφεται παρακάτω:

ΔΠΜΣ «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα»

Εξάμηνο

Τίτλος/ Τύπος μαθήματος

Υ=υποχρεωτικό

Ε=επιλογής

Ώρες διδασκαλίας/μάθημα

ECTS

Διδάσκοντες

(ενδεικτικά)

Α

Επιδημιολογία και παθογένεια των ανοιών/Υ

26 ώρες

7,5

Τσολάκη-Κώστα Μ. ,

Τέγος Θ.,

Α

Επιδημιολογία και Παθογένεια της Νόσου Parkinson-Parkinsonism plus συνδρόμων/Υ

26 ώρες

7,5

Αρναούτογλου Μ. , Μποσταντζοπούλου-Καμπούρογλου Σ., Γουλής Δ.,

Α

Επιδημιολογία και παθογένεια άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων/Υ

26 ώρες

7,5

Κουτσουράκη Ε. , Αρναούτογλου Μ. , Σπηλιώτη Μ., Γουλής Δ.

Α

Σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων/Υ

26 ώρες

7,5

Τσολάκη-Κώστα Μ., Μούγιος Β., Χατζηλεοντιάδης Λ.

Σύνολο ECTS Α εξαμήνου: 30

Β

Φαρμακευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων/Υ

26 ώρες

7,5

Πανταζάκη Α., Φόρογλου Ν., Κουτσουράκη Ε., Μποσταντζοπούλου-Καμπούρογλου Σ.

Β

Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις/Υ

26 ώρες

7,5

Τσορμπατζούδης Χ., Γρούϊος Γ., Μούγιος Β.

Β

Κατ΄ οίκον φροντίδα-Νοσοκομειακή-ιδρυματική φροντίδα ασθενών με εκφυλιστικά νοσήματα/Ε

Ή

Εκπαίδευση-Στήριξη περιθαλπόντων/Ε

26 ώρες

5

Μ. Σπηλιώτη, Μούγιος Β.

Κώνστα Α., Φωτίου Δ., Ρεμούνδου Μ. Νικολαΐδου Ε.

Β

Πρακτική άσκηση

52ώρες

5

Τσολάκη-Κώστα Μ.

Β

Έναρξη μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

5

Σύνολο ECTS Β εξαμήνου: 30

Β (+θερινή περίοδος)

Ολοκλήρωση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

15

Σύνολο ECTS ΔτΠΜΣ: 75

Η ΕΔΕ καθορίζει τα μαθήματα που θα διδάσκονται κάθε εξάμηνο μετά από πρόταση της ΣΕ του ΔΠΜΣ.

Σε περιπτώσεις που αυτό κριθεί απαραίτητο και εφόσον προκύψουν λόγοι ανωτέρας βίας και μη διαθεσιμότητας της διά ζώσης παρουσίας των εισηγητών, μέρος της διδασκαλίας των θεωρητικών μαθημάτων δύναται να γίνει και με μέσα εξ’ αποστάσεως, σε ποσοστό μικρότερο το 35% των συνολικών ωρών του/των μαθήματος/των, όπως ορίζει το άρθ. 30, παρ. 3, Ν. 4485/2017.

Τέλη φοίτησης

Σύμφωνα με το άρθρο 35, Ν. 4485/2017, πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση στο δεύτερο κύκλο σπουδών των φοιτητών που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι φοιτητές Π.Μ.Σ., των οποίων το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, και το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς, το μεν ατομικό το 100%, το δε οικογενειακό το 70% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα κάθε φορά δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν ξεπερνούν το ποσοστό του 30% του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο Π.Μ.Σ., ήτοι τα 7 άτομα. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα.

Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2,500) ευρώ συνολικά και θα καταβάλλονται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, η πρώτη κατά την εγγραφή και η δεύτερη πριν την έναρξη του Β΄εξαμήνου.

Τα τέλη φοίτησης έχουν υπολογιστεί με βάση τα αναμενόμενα έξοδα λειτουργίας του ΔΠΜΣ, έτσι ώστε να επιφέρουν την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Τα τέλη φοίτησης θα αποτελούν τα μόνα αναμενόμενα έσοδα του ΔΠΜΣ που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του, ενώ θα προσφέρουν τη δυνατότητα προσέλκυσης διακεκριμένων επιστημόνων της ημεδαπής και αλλοδαπής, ενισχύοντας τις εισηγήσεις του ΔΠΜΣ.

Κάθε ακαδημαϊκό έτος, μέρος των εσόδων του ΔΠΜΣ θα χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των υποδομών των αιθουσών που διεξάγονται τα μεταπτυχιακά μαθήματα, ώστε τα μεταπτυχιακά μαθήματα να διεξάγονται σε χώρους όσο το δυνατόν καταλληλότερους για διδασκαλία με εποπτικά μέσα διδασκαλίας, εύκολη και ταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκπαιδευτικό υλικό (σημειώσεις βιβλία, κ.ά.)

Επιπρόσθετα από τα έσοδα θα χορηγείται μία (1) υποτροφία αριστείας στον/στην φοιτητή/τρια που θα ολοκληρώσει το ΔΠΜΣ στον προβλεπόμενο χρόνο και θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των συμφοιτητών/τριών του/της, στο σύνολο των μαθημάτων και της διπλωματικής εργασίας.

Επιπλέον θα καλύπτονται οι δαπάνες προμήθειας και άδειας χρήσης λογισμικού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μαθημάτων του ΔΠΜΣ, της γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης, οι δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων και δαπάνες δημοσιότητας και διάχυσης αποτελεσμάτων, επιστημονικής έρευνας, οργάνωσης συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων, οργάνωσης εκπαιδευτικών διαλέξεων που αφορούν στην επιπλέον κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ

Για την ίδρυση του

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

με τίτλο

ΔΠΜΣ «ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ’’

MSc: «NEUROSCIENCE AND NEURODEGENERATION»

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

σε συνεργασία με

το ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΠΘ &

το Τμήμα ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ με έδρα τη Θεσσαλονίκη ΑΠΘ

Περιεχόμενα

Α. Αναγκαιότητα και σπουδαιότητα λειτουργίας του ΔτΠΜΣ

Β. Συνάφεια του ΔΠΜΣ με το αντικείμενο του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος

Γ. Επάρκεια διδασκόντων του ΠΜΣ

Δ. Βαθμός σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα (τεκμηρίωση, περιγραφή)

Ε. Οι στόχοι του ΔΠΜΣ και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4485

Α. Αναγκαιότητα και σπουδαιότητα λειτουργίας του ΔΠΜΣ

Η ανάγκη για τον σχεδιασμό του προτεινόμενου νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα» υπαγορεύεται από το σύγχρονο επιστημονικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό πλαίσιο που διέπουν τα ανωτέρω νοσήματα.

Το Πρόγραμμα αποβλέπει στην επαγγελματική ενδυνάμωση των αποφοίτων των Βιοϊατρικών Επιστημών, όχι μόνο με την παροχή θεωρητικής γνώσης για την επιδημιολογία, διάγνωση, παθογένεια και αντιμετώπιση των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, αλλά και με την εμπλοκή τους σε διαδικασίες νοητικής, ηθικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, αναστοχασμού και προσωπικής-επαγγελματικής χειραφέτησης στην πρακτική άσκηση κοντά στους ασθενείς και τους περιθάλποντες, με σκοπό να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των ασθενών με αυτά τα προβλήματα. Έτσι, το Πρόγραμμα αναμένεται να διασφαλίσει για τους επιμορφούμενους προσόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και διευκολύνουν την επαγγελματική απορρόφησή τους από ανάλογους φορείς.

  1. Επιστημολογικοί λόγοι

Η ιδέα και ο οργανωτικός σχεδιασμός του προτεινόμενου ΔΠΜΣ βασίστηκε στη λογική που διέπει την ανάπτυξη θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών των Βιοϊατρικών Επιστημών-Υγείας, με σκοπό να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμπτώματα αλλά και το πρόβλημα ανικανότητας όλων των ασθενών με νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Οι εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που παρέχονται κρίνονται χρήσιμες σε πλήθος επαγγελματιών υγείας, σχετικών με το επιστημονικό πεδίο του ΔΠΜΣ. Τον συγκεκριμένο ρόλο υπηρετεί άτυπα, τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), στα Κέντρα Ημέρας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  1. Κοινωνικοί λόγοι

Οι κοινωνικοί λόγοι που συνάδουν στην ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου ΔΠΜΣ συνοψίζονται στους εξής:

  • Η κάλυψη αναγκών για θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της χώρας, τα Ιατρεία Μνήμης και Άνοιας, της Νόσου Parkinson, της Nόσου Κινητικού Νευρώνα, της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, κ.λ.π.
  • Η λήψη μεταπτυχιακού τίτλου με ανταγωνιστικά τέλη φοίτησης συγκριτικά με τα προσφερόμενα ΠΜΣ της αλλοδαπής, προσιτά σε νέους επιστήμονες και επαγγελματίες.
  • Η άμεση σύνδεση των επαγγελματιών υγείας με την αγορά εργασίας.
  • Η προσέλκυση διδασκόντων με διεθνή επιστημονική παρουσία και εμπειρία στη διδασκαλία των συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το επιστημονικό πεδίο των Νευροεπιστημών και των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων αποτελεί τομέα προτεραιότητας των εθνικών δράσεων πολιτικής της Υγείας.

Β. Συνάφεια του ΔΠΜΣ με το αντικείμενο του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος

  1. Τεκμηρίωση συνάφειας του ΔΠΜΣ με τα μαθήματα του ΠΠΣ

Τα προπτυχιακά μαθήματα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας και ΤΕΦΑΑ παρέχουν βασικές γνώσεις στον τομέα των Νευροεπιστημών και των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων. Το προτεινόμενο ΔΠΜΣ συνδέεται άρρηκτα με τους στρατηγικούς στόχους του ΑΠΘ, καθώς εξειδικεύει, εμβαθύνει και επεκτείνει τις γνώσεις που προσφέρουν τα συνεργαζόμενα Τμήματα στο πρόγραμμα σπουδών τους. Για τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα» υπάρχει ήδη το βασικό υπόβαθρο υποστήριξής του, το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο πρόγραμμα μεταπτυχιακού επιπέδου.

  1. Τεκμηρίωση μη επικάλυψης μαθημάτων του ΔΠΜΣ με τα μαθήματα του ΠΠΣ

Το προτεινόμενο ΔΠΜΣ είναι μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και στις γείτονες χώρες, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και υψηλού επιπέδου υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Δεν υπάρχει ουσιαστική επικάλυψη των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών με τα προσφερόμενα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος. Τα προπτυχιακά μαθήματα έχουν στόχο να εισάγουν βασικές επιστημονικές έννοιες στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, όμως δεν επαρκούν για περαιτέρω εξειδικευμένα προβλήματα που αφορούν στη διάγνωση, παθογένεια και αντιμετώπιση των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.

Γ. Επάρκεια διδασκόντων του ΔΠΜΣ

Τεκμηρίωση επάρκειας ως προς το γνωστικό αντικείμενο

Τη διδασκαλία των μαθημάτων στο προτεινόμενο ΔΠΜΣ προγραμματίζεται να αναλαμβάνουν:

  • Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής, Χημείας και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ.
  • Μέλη της κατηγορίας ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.
  • Διδάσκοντες, σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 (Α ́ 112) ή το άρθρο 19 του ν. 1404/1983 (Α ́ 173) ή την παρ. 7 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011.
  • Σε περίπτωση που δεν επαρκεί το διδακτικό προσωπικό των κατηγοριών που αναφέρονται παραπάνω, η ΕΔΕ μπορεί να αναθέσει διδακτικό έργο σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) άλλων Τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ, ή να προσκαλέσει μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ ή ερευνητών από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του Ν. 4310/2014 (Α΄ 258), συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Επιπλέον η ΕΔΕ με απόφασή της, έχοντας υπόψη την εισήγηση του διευθυντή του ΠΜΣ, μπορεί να καλέσει ως διδάσκοντες, ομότιμα μέλη ΔΕΠ των συνεργαζόμενων Τμημάτων, καταξιωμένους επιστήμονες που έχουν θέση ή προσόντα καθηγητή ή ερευνητή σε ερευνητικό κέντρο, ή επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ, από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή.

Τα επιστημονικά αντικείμενα των διδασκόντων είναι αντίστοιχα ή συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ.

Οι διδάσκοντες διαθέτουν διδακτική και κλινική εμπειρία αλλά και πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στους τομείς των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται ως διδάσκοντες, οι εξής:

  1. Αθανασιάδης Λουκάς, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΑΠΘ
  2. Αρναούτογλου Μαριάνθη, Νευρολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Α' Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ.
  3. Γουλής Δημήτριος, Καθ. Ενδοκρινολόγος, ΑΠΘ
  4. Γρούιος Γιώργος, Καθηγητής Κινητικής Συμπεριφοράς, ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ
  5. Ιωαννίδης Παναγιώτης, Νευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Β' Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ.
  6. Κιμισκίδης Βασίλειος, Νευρολόγος, Καθηγητής, ΑΠΘ
  7. Κούσκουρας Κωνσταντίνος, Ακτινολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΠΘ
  8. Κουτσουράκη Ευφροσύνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας, Α' Νευρολογική Κλινική, ΑΠΘ
  9. Κώνστα Αναστασία, Ψυχίατρος, Επίκουρη καθηγήτρια, ΑΠΘ
  10. Μούγιος Βασίλης, Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης, ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ
  11. Μπαρκούκης Βασίλης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
  12. Μποζίκη Μαρίνα, Νευρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ
  13. Πανταζάκη Αναστασία, Χημικός, Καθηγήτρια, ΑΠΘ
  14. Σπηλιώτη Μάρθα, Νευρολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Α' Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ.
  15. Τέγος Θωμάς, Νευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Α' Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ.
  16. Τσάπας Απόστολος, Καθ. Παθολόγος, ΑΠΘ
  17. Τσολάκη Μάγδα, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια, ΑΠΘ
  18. Τσορμπατζούδης Χαράλαμπος, Καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ
  19. Φόρογλου Νικόλαος, Νευροχειρουργός, Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ,
  20. Φωτιάδου Ελένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Τ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ
  21. Φωτίου Δημήτριος, Λέκτορας, Α' Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ.
  22. Χατζητάκη B., Καθηγήτρια Κινητικού Ελέγχου ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ
  23. Χουρδάκης Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής

Δ. Βαθμός σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα (τεκμηρίωση, περιγραφή)

Εκτός από τη διδασκαλία των μαθημάτων, στη διάρκεια λειτουργίας του ΔΠΜΣ μπορεί να λαμβάνουν χώρα παράλληλες ερευνητικές δραστηριότητες, συναφείς με τα γνωστικά πεδία του προγράμματος. Οι διπλωματικές εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών που θα εκπονηθούν, θα προωθήσουν την επιστημονική έρευνα σε ό,τι αφορά:

α) στην επιδημιολογία και αιτιοπαθογένεια των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων

β) τη σύγχρονη διαγνωστική προσέγγισή τους, η οποία θα περιλαμβάνει τη νευροψυχολογική αξιολόγηση, τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διάγνωση, το ρόλο των βιο-δεικτών και τη νευροαπεικόνιση

γ) την φαρμακευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, η οποία θα εστιάζει τόσο σε τρέχοντα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, όσο και σε μελλοντικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις

δ) τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπου σύμφωνα με τις αρχές της νευροπλαστικότητας θα προσδιορίζεται η δομή ενός πρωτόκολλου νοητικής αποκατάστασης, η χρήση των νέων τεχνολογιών ως αναπόσπαστο τμήμα των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, και ο καθοριστικός ρόλος της φυσικής άσκησης, ο οποίος καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός στο πλάνο των μη φαρμακευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων

ε) την κατ’ οίκον φροντίδα και νοσοκομειακή φροντίδα ασθενών σε καταληκτικά στάδια, όπου θα συζητηθούν θέματα ασθενών τελικού σταδίου και ανακουφιστικής φροντίδας, νοσηλευτικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των ασθενών στα τελικά στάδια, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και θέματα αναφορικά με το στίγμα και τη στήριξη των περιθαλπόντων που αποτελούν βασικούς άξονες στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου.

Ε. Οι στόχοι του ΔΠΜΣ και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4485

Οι στόχοι του προτεινόμενου ΔΠΜΣ με τίτλο «Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα» είναι:

  • Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.
  • Η κατάρτιση αποφοίτων οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου θεωρητικό υπόβαθρο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλη την τρέχουσα γνώση σχετικά με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις που εφαρμόζονται στην κλινική πράξη, ενώ παράλληλα θα διαθέτουν την ικανότητα να λειτουργούν υπό το πρίσμα της διεπιστημονικής αντιμετώπισης ως επαγγελματίες υγείας.
  • Η εδραίωση της αυτοπεποίθησης των μεταπτυχιακών, η οποία θα βασίζεται στην υψηλού επιπέδου παροχής γνώση, την άμεση σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, και τη διεπιστημονική προσέγγιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που αποτελεί τη σύγχρονη πρακτική σε αυτό τον τομέα.
  • Η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα επιδημιολογίας, διάγνωσης, αιτιοπαθογένειας και αντιμετώπισης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, με σκοπό την εμβάθυνση στην πολυεπίπεδη φύση τους, και στο ευρύ πεδίο μελέτης τους.
  • Η ανάπτυξη μεθοδολογίας και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται προκειμένου την περαιτέρω συνέχιση σε διδακτορικές σπουδές.

Τα μαθήματα και οι διδάσκοντες του ΔΠΜΣ θα αξιολογούνται στο τέλος κάθε εξαμήνου μέσω του πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Ίδρυμα διαδικασίες. Η αξιολόγηση του θα γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (Ν. 3385/2017) και τους κανονισμούς της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Α.Π.Θ. σε πολλαπλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στο τέλος κάθε εξαμήνου, θα πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και διδάσκοντος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  2. Κατά τη λήξη της θητείας της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ), με ευθύνη του απερχόμενου Διευθυντή, θα συντάσσεται αναλυτικός απολογισμός του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του, καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και την κοινωνικά επωφελή χρήση των διαθέσιμων πόρων του. Ο απολογισμός θα κατατίθεται στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ.
  3. Εκτός από τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, καθώς και διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητάς του ΔΠΜΣ, όπως προβλέπονται στο Ν. 4009/2011 (Α΄189), την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση του θα διενεργεί εξαμελής Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή (Ε.Σ.Ε.) αποτελούμενη από πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου καθηγητή άλλων Α.Ε.Ι. ή ερευνητές από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του Ν. 4310/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, συμπεριλαμβανομένων των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ή επιστήμονες της αλλοδαπής ή της ημεδαπής, οι οποίοι έχουν τα προσόντα που προβλέπονται για τους επισκέπτες διδάσκοντες στην παρ.5 του άρθρο 36, του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπηρετούν ως διδάσκοντες της Σχολής. Το έκτο μέλος θα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της Σχολής. Η θητεία των μελών θα είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης, εκτός της θητείας του φοιτητή, του οποίου θα είναι ετήσια.

Τα μέλη της Ε.Σ.Ε. μπορούν να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιατρικής για επαρκές χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα συναντώνται και θα συζητούν με εκπροσώπους διδασκόντων και φοιτητών, καθώς και με τους Διευθυντές και τα μέλη των συλλογικών οργάνων, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική έκθεση αξιολόγησης, η οποία θα περιέχει και προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, η οποία θα υποβάλλεται στο Τμήμα Ιατρικής, στην Κοσμητεία Επιστημών Υγείας και στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η συνέχιση ή μη της λειτουργίας του, σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρο 32 του ν. 4485/2017.

Κανονισμός σπουδών, πρακτικής άσκησης, κινητικότητας, εκπόνησης εργασιών του ΠΜΣ

Πολιτική Ποιότητας

Quality Assurance Policy

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ-ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ

ΦΕΚ ίδρυσης ΔΠΜΣ: «ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

ΦΕΚ κανονισμού ΔΠΜΣ: «ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

Προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ

Κανονισμός Αρχών και Λειτουργίας της επιτροπής ηθικής και Δεοντολογίας της έρευνας

Regulation on Principles and Procedures Governing the Operation of the Research Ethics Committee of the Aristotle University of Thessaloniki

Κανονισμός Παραπόνων

Κανονισμός Ακαδ. Συμβούλου

Οδηγός Σπουδών

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
360 F 204805884 GbrS72V1a2EQtztzy3VLtBGxVQLSqBKN
Διδάσκοντες
Student Life

falang_offcanvas